Faceți căutări pe acest blog

marți, 28 august 2012

2012 şi sfârşitul lumii

Data de 21 decembrie 2012 aduce cu ea finalul unui ciclu temporal din calendarul mayaş, cunoscut sub numele de baktun (5125 de anii), dar în opinia unora ea aduce şi sfârşitul lumii aşa cum o ştim noi astăzi.
Identificarea acestei date ca fiind una apocaliptică se poate să-şi fi avut sursa din mitologia mayasă. Mai exact, acest popor considera că zeii făcuseră înainte 3 tentative, eşuate, de creare a omului. Prima a fost crearea unor oameni din lut, dar când zeii i-au pus pe pământ la primul contact cu apa aceştia s-au dizolvat. A doua încercare a fost crearea unor oameni din lemn. Aceştia puteau pluti pe apă şi zeii erau astfel fericiţi, până când înşă, oamenii de lemn au întâlnit focul şi au ars. Atunci s-a făcut a treia încercare şi astfel au fost creaţi oamenii de aur, rezistenţi atât la apă cât şi la foc, aceştia însă erau reci la atingere, muţi şi astfel zeii au fost din nou nemulţumiţi. Ultima încercare a fost crearea oameniilor din carne, care mici cum erau aduceau ofrande zeilor şi astfel îi mulţumeau pe aceştia. Astfel, unii au interpretat cele 4 geneze ale omenirii ca fiind lumi, civilizaţii distincte care au cunoscut fiecare câte o apocalipsă. Ultima lume a durat 13 baktun, adică în jur de 5125 de ani, iar odată cu finalul acesteia a început un nou ciclu pe data de 11 august 3114 î.Chr. Astfel 13 baktun de atunci se for finaliza pe 21 decembrie 2012. De aici prezumţia că la acea dată şi civilizaţia noastră va cunoaşte un sfârşit.
Un alt argument al celor ce propăvăduiesc această ipoteză (şi cel mai puternic promovat) este că civilizaţia mayasă, care elaborase un sistem atât de precis şi complex de măsurare a timpului, nu a făcut nici o altă menţiune despre timpul de după acestă dată, mai exact calendarul mayaş se opreşte în 2012.
Comunitatea New Age a elaborat o serie de posibile scenarii apocaliptice pornind de la alinierea planetelor care vor împinge pământul înspre Soare, la inversarea polilor, la ciocnirea cu un corp ceresc cum ar fi un asteroid ori cometă. S-a vehiculat şi varianta venirii extratereştilor desigur. Totuşi s-au propus şi ipoteze non-letale ca să spun aşa, care vorbesc despre elevarea rasei umane şi ridicarea acesteia la un nivel superior al conştiinţei.
Acestea fiind zise trebuie prezentată şi cealaltă parte a baricadei, care în principiu insistă că în data de 21 decembrie 2012...nu se va întâmpla nimic.
Mayaşii nu au prezis în nici o profeţie sfârşitul lumii la acestă dată, ori faptul că ar avea loc orice alt eveniment.
Deşi datorită eradicării culturii mayaşe de către spanioli, în special de către biserica catolică spaniolă, nu este perfect clară mitologia acestora şi apar variante ale mitului genezei umane în care cea de-a treia încercare de al face pe om a zeilor, omul de aur, nu a fost distrus, ci lăsat pe pământ alături de omul nou, reprezentând omul bogat, iar omul de carne pe cel sărac, cei doi învăţând să convieţuiască şi să se ajute. Aşadar cel mai probabil aceste mituri reprezintă simbolic adaptarea omului la mediu (lupta cu apa iar apoi cu focul, forţele naturii) şi structura societăţii mayase şi instigarea la armonie între clasele sociale (bogaţi - săraci).
Cercetătorii desfinţează ştiinţific toate scenariile apocaliptice. Nu vom fi loviţi atât de curând de vreun corp ceresc, cel puţin nu atât de mare încât să fie capabil să distrugă civilizaţia umană, poli, încă, nu se vor inversa, etc.
Cel mai de seamă argument care susţine că aceşti maeştrii ai calendarului au oprit numărătoarea la acestă zi deoarece ştiau ei ceva, este invalidat de ultimele descoperiri arheologice. Astfel, la Xultun unde se găsesc ruinele unui vechi oraş mayaş, s-a găsit o frescă care prezintă calcule ale calendarului, incluzând date de până la 7000 de ani de acum. În mod clar mayaşii nu şi-au oprit numărătoare la finalul acestui baktun.

Ca să concluzionez, vom afla în curând care dintre părţi are dreptate, sper doar ca întreaga atenţie a lumii către acestă zi să nu creeze cu adevărat o presiune psihică ducând la evenimente nedorite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu